Adriaan Dorsmanstraat 1 | 2202 XC Noordwijk aan Zee

Ma. t/m Vrij, 8.00-17.00Wat is PCM?

PCM is de afkorting van Process Communication Model®, ontwikkeld door Taibi Kahler en vind zijn oorsprong in de Transactionele Analyse (TA).

Het is een praktisch en zeer toegankelijk communicatiemodel dat uitgaat van zes verschillende persoonlijkheidstypen, die we allemaal in meer of mindere mate in ons hebben. De opbouw van deze typen bepaalt onze voorkeur in communicatie, motivatie en zelfs ons stresspatroon.

Door inzicht te krijgen in de opbouw van jouw persoonlijkheidshuis en door te leren observeren welke persoonlijkheidstypen jij in anderen herkent kun je jouw communicatie beter afstemmen op de ander. Hierdoor bereik je eerder je doelen, verbetert de samenwerking en verminder je miscommunicatie en stress. In welk persoonlijkheidstype herken jij jezelf?

Persoonlijkheidstypen

Featured Image

PCM ®

Is dol op informatie en feiten en is graag op tijd
Als je veel Gestructureerd denker in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je georganiseerd, verantwoordelijk en houd je van logica. Je wilt weten hoe dingen werken en houdt van een heldere planning.

Je wilt graag meedenken en feiten weten en je geeft informatie op een gestructureerde manier. Analyseren en structureren is jouw natuurlijke talent. Anderen waarderen je om je timemanagement, heldere uitleg en verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent iemand om op te rekenen. Waardering voor je werk en tijdstructuur zijn belangrijk voor je.

Featured Image

PCM ®

Staat met overtuiging voor zijn zaak
Als je veel Doorzetter in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je toegewijd, oplettend en gewetensvol. Je staat voor je principes en vindt het fijn om te delen wat voor jou belangrijk is.

Je hebt een mening over veel zaken en vindt het belangrijk dat anderen je visie en idealen waarderen, of ernaar vragen. Je bent loyaal aan en betrokken bij afgesproken doelen en je verwacht dit ook van anderen. Wanneer je je woord geeft, houd je je eraan. Waardering voor je werk is belangrijk, vooral als je wordt gerespecteerd om de waarde ervan.

Featured Image

PCM ®

Heeft veel aandacht voor anderen
Als je veel Harmoniser in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je warm, meelevend en sensitief. Je hebt oog voor anderen (soms wat meer dan voor jezelf) en wil graag erkend worden voor wie je bent.

Je wilt graag je gevoelens delen en geeft veel om anderen. Vrienden en familie zijn belangrijk voor je. Je houdt van een gezellige omgeving met mooie spullen en de juiste kleuren. Anderen waarderen je om je vermogen om harmonie te creëren, je empathie en je zorgzaamheid. Je stelt anderen snel op hun gemak en voelt snel als er iets speelt. Je laat zien dat je om mensen geeft en wil gewaardeerd worden om wie je bent.

Featured Image

PCM ®

Spreekt tot de verbeelding
Als je veel Dromer in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je reflectief en kalm en heb je veel verbeeldingskracht. Je hebt rust en ruimte nodig om nieuwe ideeën op te doen en vindt het prettig om alleen te zijn.

Je ziet relaties die anderen niet zien en neemt alles in je op, open en zonder filter. In een gesprek neem je niet snel als eerste het woord. Als anderen iets van je willen, hoor je graag wat er van je wordt verwacht. Je werkt graag alleen, neemt je tijd om tot een antwoord te komen en hebt tijd voor jezelf nodig voor reflectie en introspectie.

Featured Image

PCM ®

Met plezier wordt het pas echt leuk
Als je veel Rebel in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je spontaan en creatief. Je houdt van humor en speels contact. En doet dingen graag op je eigen manier en het liefst anders dan anders.

Je wilt graag plezier hebben, bent energiek en reageert meteen op situaties en mensen (leuk/niet leuk). Afwisseling en bijzondere ervaringen vind je te gek. Je bent de vrolijke noot in de groep en kan makkelijk de spanning met humor breken. Anderen waarderen je om je vermogen om van alles iets leuks te maken, je onverwachte oplossingen en je enthousiasme.

Featured Image

PCM ®

Vol charme naar de top
Als je veel Promotor in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je overtuigend en charmant. Je zet dingen in beweging en gaat voor uitdaging. Je past je makkelijk aan om je doel te bereiken.

Zet dingen in beweging en floreert bij verandering. Je past je makkelijk aan omstandigheden aan om je doel te bereiken en communiceert het liefst op een directe manier. Voor uitdagingen ben je altijd te porren: als het maar geen routine wordt. Je hebt adrenaline nodig: hoe korter de tijd om iets voor elkaar te krijgen, hoe groter de kick. Anderen waarderen je complimenten en de dingen die je voor elkaar krijgt.

Volg een workshop of training

© Copyright 2020 YMY Re-Lated